Sök:

Sökresultat:

11 Uppsatser om Vegetabilisk tryckfärg - Sida 1 av 1

Smaksatt proteinberikad havredryck : en vegetabilisk dryck fri frÄn allergener

Det kommer stÀndigt nya studier med olika hÀlsorÄd angÄende kosten och fysiskaktivitet om hur vi ska undvika fetma, högt blodtryck samt hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.Intresset av proteinets effekt pÄ uppbyggnad av muskelmassa vid fysisk aktivitet harökat. Detta har medfört ett stort urval av olika drycker med proteintillskott pÄmarknaden, frÀmst ur animaliskt ursprung.Syftet med detta examensarbete var att ta fram en vegetabilisk proteinberikadhavredryck som förvÀntas hjÀlpa kroppen vid ÄterhÀmtning. Arbetet innebar att utvecklaett recept baserat pÄ de Nordiska NÀringsrekommendationer 2004 (NNR) med fokus pÄprotein, kolhydrater och fett. DelmÄlet var Àven att utesluta allergener. Dryckenbaserades pÄ ett medelvÀrde frÄn de fysiskt aktiva och Àldre mÀnniskors nÀringsbehov,detta för att bredda den tilltÀnkta dryckens mÄlgrupp.Fyra smaksatta drycker framstÀlldes med olika energiinnehÄll utifrÄn tvÄ olikahavredrycker, en naturell och en kalciumberikad.

Processbarhet av olika kontaminanter i vegetabiliska oljor och fetter

Idag produceras ungefÀr 100 miljoner ton vegetabilisk olja i vÀrlden. DÄ en stor del av denna olja anvÀnds till livsmedelsproduktion Àr kraven höga pÄ att oljan har god kvalitet och inte Àr hÀlsofarlig att konsumera. Detta stÀller krav pÄ raffineringen av vegetabilisk olja. Det finns generellt sett tvÄ metoder för raffinering av vegetabiliska oljor och fetter, vÄtkemisk respektive fysikalisk raffinering. I detta examensarbete studeras fysikalisk raffinering av vegetabilisk olja.

Skotillverkningens fotavtryck -en analys av olika garvningsmetoder

De senaste Ären har stort fokus legat pÄ att tillverkning ska ske pÄ ett etiskt och ekologiskt riktigt sÀtt inom olika handelsomrÄden och hÄrdare krav stÀlls nu Àven pÄ skoindustrin. Hela lÀderproduktionen innebÀr en hög vattenförbrukning samt en hög anvÀndning av kemikalier. LÀderproduktionen Àr den industri med högst koncentration av farliga Àmnen per tillverkad enhet. Rapporten behandlar och beskriver ovanlÀder till skinnskor och jÀmför de tre garvningsmetoderna kromgarvning, vegetabilisk garvning och syntetisk garvning för dess olika egenskaper samt miljö- och hÀlsopÄverkan. Rapporten skrivs pÄ begÀran av NilsonGroup som vill fÄ ökad kunskap och förstÄelse för lÀdertillverkningen, dess miljöpÄverkan samt egenskapsskillnader mellan de valda garvningsmetoderna.

Ett hantverk som gÄr hand i hand med döden : En studie av vad det innebÀr att vara garvare idag

Studien syftar till att undersöka hur det Ă€r att vara en garvare som arbetar med traditionella tekniker utifrĂ„n ett specifikt fall. Syftet med arbetet Ă€r att undersöka hur det Ă€r att vara yrkesverksam garvare idag och hur garvaren ser pĂ„ sin kunskap och sin verksamhet. Problemformulering:Vad innebĂ€r det att vara garvare och arbeta smĂ„skaligt och med traditionell tekniker?Vilka problem och utmaningar kan en garvare som arbetar smĂ„skaligt med traditionella tekniker mötas av?Hur hanterar garvaren dessa problem och utmaningarna?Arbetet har varit en kvalitativ fallstudie med metodologisk triangulering som kombinerar olika metoder sĂ„ som observation, intervju, en text och film analys för att undersöka en och samma informant. Informanten som har undersöks Ă€r en yrkesverksam garvare i Östergötland.

Studie av faktorer som pÄverkar fÀrgtorkningen vid tryckning i arkoffset

Vanliga arkoffsetfÀrger innehÄller pigment, trioglycerid, mineraloljor eller vegetabiliska oljor, naturliga hartser, alkyder och tillsatser sÄsom torkmedel, antioxidanter och vaxer.TryckfÀrger för olika ÀndamÄl torkar genom skilda processer. ArkoffsetfÀrger torkar i tvÄ steg. Först sker oljeabsorption och sedan sker en kombination av oxidation och polymerisation. I detta steg Àr det bindemedlet och oljorna som förlorar dubbelbindningar, kortare molekyler reagerar och bildar lÀngre molekylkedjor, vilket resulterar i att fÀrgen torkar. Den kemiska torkningen initieras av luftens syre.

Vegetabiliska skolmÄltider : hÄllbara alternativ till blandkost som inspiration till skolkök

Huvudsyftet var att utveckla recept och tillaga hÄllbara och vegetabiliska lunchalternativ till en blandkostmeny. De nya mÄltiderna skulle vara vÀlsmakande och nÀringsriktiga enligt Nordiska nÀringsrekommendationer (2012). Med hjÀlp av creative design togs tio vegetabiliska luncher fram och nÀringsberÀknades med hjÀlp av Dietist Net. Det utfördes ett gillandetest och en gruppdiskussion med 19 gymnasieelever. ErhÄllen feedback anvÀndes i förbÀttringsarbetet av mÄltiderna.

Har ett intag av krillolja n?gon effekt p? inflammation? En systematisk ?versiktsartikel om effekten av krillolja p? inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation

Syfte: Syftet med denna systematiska litteratur?versikt var att unders?ka det vetenskapliga underlaget f?r att ett tillskott av krillolja har en effekt p? inflammation hos vuxna personer. Metod: Litteraturs?kningen genomf?rdes i databaserna Scopus och PubMed. Artiklar som inkluderades var randomiserade kontrollerade humanstudier (RCT) utf?rda p? vuxna individer. Interventionsgruppen intog ett tillskott av krillolja och kontrollgruppen ett tillskott av vegetabilisk olja.

Spanska sjukan och svÀlten: en studie av konsekvenserna av regeringens livsmedelspolitik och Spanska sjukans verkningar i norra Sverige Ären 1917-1920

Syftet med detta arbete har varit att studera Spanska sjukan i norra Sverige, samt försöka ta reda pÄ om regeringen fört en livsmedelspolitik under första vÀrldskriget som gjorde att mÀnniskor led av undernÀring, eventuellt svalt. Var det verkligen sÄ att mÀnniskor svalt, kunde detta i sÄ fall ha varit en avgörande faktor till att Spanska sjukan blev sÄ förödande? Jag har i min studie undersökt tre orter nÀrmare: PiteÄ, Arjeplog och SkellefteÄ och hur dessa drabbades av Spanskan mellan Ären 1918- 1920. Genom att analysera dessa orter nÀrmare har jag försökt att ta reda pÄ hur de drabbades och vilka faktorer som haft störst inverkan pÄ Spanskans spridning. NÀr det gÀller regeringens livsmedelspolitik har jag försökt ta reda pÄ vilka konsekvenser den fick.

BekÀmpning av frukttrÀdsspinnkvalster (Panonychus ulmi) med oljeemulsioner i Àppelodling

Sedan införandet av bredverkande insekticider har fruktrĂ€dsspinnkvalster, Panonychus ulmi orsakat skada pĂ„ Ă€ppelodlingar i stora delar av den tempererade vĂ€rlden. Kemiska acaricider utvecklades först som en lösning, men deras höga toxicitet och kvalstrens förmĂ„ga att bilda resistens har gjort dem omoderna. En lösning pĂ„ problemet Ă€r sprutning med oljeemulsioner, som frĂ€mst har en fysikalisk verkan. Oljorna tillverkas av antingen mineraloljor eller vegetabilisk oljor och anvĂ€nds traditionellt till bekĂ€mpning av övervintrande Ă€gg pĂ„ vĂ„ren. För att bekĂ€mpningen ska vara effektiv krĂ€vs dock att den utförs nĂ€r Ă€ggen Ă€r som kĂ€nsligast. Äggen hos P. ulmi blir kĂ€nsligare ju nĂ€rmare klĂ€ckning de befinner sig.

Tingens betydelse i matematiska utforskande praktiker : En textanays av dokumentationer frÄn en förskola

Syftet med studien Àr att undersöka hur lÀrare i Idrott och hÀlsa, Biologi och Hem ochkonsumentkunskap resonerar kring animaliska livsmedel i anknytning till sin undervisning, samt hurlÀrarnas lÀromedel förhÄller sig till animaliska livsmedel. Empirin bygger pÄ halvstruktureradekvalitativa intervjuer med fem grundskolelÀrare; tvÄ lÀrare undervisar i Idrott och hÀlsa, en lÀrareundervisar i Biologi och tvÄ lÀrare undervisar i Hem- och konsumentkunskap. Jag har Àven genomförten lÀromedelsanalys med utgÄngspunkt frÄn en kritisk diskursanalys. Intervju- och textmaterialetanalyseras utifrÄn en kritisk teori och en kritisk djurteori. Analysen av studiens resultat understrykeren prioritering av animaliska livsmedel i lÀromedlen varpÄ den vegetabiliska kosten konstrueras somett icke fullvÀrdigt alternativ.

Animaliska livsmedel i skolundervisningen : LÀrares resonemang kring kostrelaterad undervisning i Idrottoch hÀlsa, Biologi och Hem-och konsumentkunskap

Syftet med studien Àr att undersöka hur lÀrare i Idrott och hÀlsa, Biologi och Hem ochkonsumentkunskap resonerar kring animaliska livsmedel i anknytning till sin undervisning, samt hurlÀrarnas lÀromedel förhÄller sig till animaliska livsmedel. Empirin bygger pÄ halvstruktureradekvalitativa intervjuer med fem grundskolelÀrare; tvÄ lÀrare undervisar i Idrott och hÀlsa, en lÀrareundervisar i Biologi och tvÄ lÀrare undervisar i Hem- och konsumentkunskap. Jag har Àven genomförten lÀromedelsanalys med utgÄngspunkt frÄn en kritisk diskursanalys. Intervju- och textmaterialetanalyseras utifrÄn en kritisk teori och en kritisk djurteori. Analysen av studiens resultat understrykeren prioritering av animaliska livsmedel i lÀromedlen varpÄ den vegetabiliska kosten konstrueras somett icke fullvÀrdigt alternativ.